Top Social

Fitness February - Olbaltumvielas


Sports ir kļuvis par neatņemamu manas dzīves daļu. Un ar sportu es domāju svaru zāli. Esmu februārī uzsākusi patstāvīgos treniņus. Bet ar treneri ik pa laikam turpināšu tikties, lai atsvaidzinātu programmas un novērtētu situāciju. Patreiz vingrojumus, trenažierus un svaru kādu jāizmanto dažādajiem treniņiem esmu apguvusi. 
Februārī centos minimums 1x vai 2x nedēļā kardio treniņi + vēderprese. 
1x kāju treniņš un 1x rokas/pleci, mugura. 
Minimums 3 treniņi nedēļā. Protams,ja vēlamies sasniegt ātrus un ievērojamus rezultātus, tad treniņi var būt ari 6x nedēļā. Tikai tiem jābūt sabalansētiem un, protams, nedrīkst aizmirst par pareizu uzturu.
Uz treniņiem vienmēr jābūt līdzi ūdenim. Es esmu iemīļojusi taisīt  * 
Tāpat cenšos pirms treniņa draudzēties ar kādu uztura tāfelīti. 
Pirms kardio es izvēlos ar L-karnitīnu Un pirms spēka treniņiem ar proteīnu.

Pēc treniņa lielākoties kaut kas ir jāapēd un vis labāk, ja tās ir olbaltumvielas. Manā gadījumā tas būs "spēka pienas", jo olbaltuvielas ir tās, kuras palīdz augt muskuļu masai. Un vispār, ja pēc treniņa nekas netiek apēsts, tad organisms enerģijas atjaunošanai sāk ēst muskuļus, kurus tad cītīgi esam trenējuši.

Šodien ieskats produktos, kuri satur olbaltumvielas un, kurus ieteicams lietot pēc treniņiem.



OLBALTUMVIELAS (turpmāk –OB)


 OB – ir mūsu organisma pamatceltniecības materiāls. No OB sastāv muskuļi, iekšējie orgāni, asinsvadu sistēma, imūnsistēma, āda, mati, nagi.

OB trūkuma iespaidā cilvēkam palēninās vielmaiņa, zūd muskuļu masa un cilvēks sāk PIEŅEMTIES svarā un aptaukoties.

Optimālie OB avoti – ir liesa putnu gaļa, olas, liesa liellopa gaļa. Arī augu valsts olbaltumvielām (zirņi, pupiņas, griķi, rieksti) noteikti jābūt iekļautām jūsu uzturā.

Gaļu un zivis neēst kopā ar kartupeļiem, maizi un putrām. Labākā piedeva gaļai un zivīm – salāti no dārzeņiem (kāposti, burkāni, bietes) . Vislabāk OB ir ēst vakariņās. Lai naktī organisms spēj tās visas pilnībā uzsūkt.

Tā kā esmu veģetāriete un gaļu no uztura esmu pilnībā izslēgusi jau 2 ar pus gadus, bet jūras veltes ēdu, tikai tur, kur pasaulē ir iekārots, ka tās ir pieejamas valsts teritorijā ( precīzāk- ceļojumos, kur to izceļ no jūras/okeāna manā acu priekšā). Tapēc pievienoju attēlu veģetāriešiem ar ēdamajiem produktiem.

p.s. Sportisti, kuri vēlas muskuļa masu audzēt daudz ātrākā veidā izvēlas pēc treniņiem dzert olbaltumvielu kokteiļus, jeb kā tautā dēvētus - Proteīna kokteiļus via protein shake.

Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai attīstītu un atjaunotu muskuļu audus. Olbaltumvielas palīdz muskulim iegūt apmērus un spēku. Liela olbaltumvielu daudzuma uzņemšana organismā negarantē lielāku muskuļu masu. Olbaltumvielas, kas pārsniedz ķermeņa vajadzībām nepieciešamo daudzumu tiek saglabātas kā tauki, kas nav olbaltumvielas. Muskuļu augšana nāk no smaga darba - atbilstoša treniņa ar sabalansētu uzturu. Pārtikas produkti, ka sevī ietver lielu daudzumu olbaltumvielu ir: liesās un mājputnu gaļas, zivis, pākšaugi (žāvētas pupas un zirņi), rieksti, sēklas un piena produkti. Vajadzība pēc olbaltumvielām organismā sportistiem, jo īpaši spēka sporta pārstāvjiem, ir lielāka nekā ne-sportistiem. Ieteicamo olbaltumvielu deva organismā ir 1,2 līdz 1,4 g / kg no ķermeņa svara (spēka sporta veidos šī deva būs lielāka)






Vai Jūs gatavojaties vasaras un pludmales sezonai? Vai sports jums ir tuvs? Varbūt darat to tikai, lai izkustētos un justos labi? 
Labprāt arī dzirdētu ieteikumus, uzturam un visādas citādas interesantas ar sportu saistītas lietas. :) 
Ideālu Jums dienu!
Laura

"Mērķis bez rīcības plāna ir sapņošana vaļā acīm"

Post Comment
Una no Vēlais rīts teica...

Hihi, es šitās bildes uz nakti saskatījos.. uzmini, kas man sapnī rādījās? ;)

Unknown teica...

Sarkana apakšveļa? :D. Ui trakums :) diemžēl sporta tērpā atšķirības novērtēt ilgākā laika posmā tikai varētu :)

Unknown teica...

Neaizmirsti ieblogot arī par tauku nozīmi uzturā. Liela daļa iesācēju (un ne tikai) censas izvairities no taukiem savā ēdienkartē, bet kā zināms tas ir tik pat nepareizi kā regulāri ēst hamburgerus makdonaldā :)

Auto Post Signature